LMP: véget kell vetni a kukaholdingrendszer ámokfutásának

Spread the love

Az LMP szerint véget kell vetni a fideszes vezetés alatt álló “kukaholding”, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ámokfutásának, megfelelő finanszírozással kell működőképessé tenni a szemétszállítás rendszerét, amibe a településeknek ismét beleszólást kell biztosítani.

    Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tudja megoldani azt a feladatot, hogy “ne álljon a lakásunk előtt a szemét”. Sérelmezte, hogy 116 településen került veszélybe a hulladék rendszeres elszállítása.
    Az ellenzéki politikus, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a problémákat a szektor 2011-es államosítására vezette vissza, amikor “betiltották” a nem állami közszolgáltatók működését, a rezsicsökkentés miatt befagyasztották a díjakat, miközben a szolgáltatókat újabb adókkal, költségekkel sújtották.
    A társaságok jó része emiatt alulfinanszírozottá vált, majd csődközeli helyzetbe került, ráadásul a díjbeszedés is a “kukaholdinghoz” került, amely gyakran késve és kevesebbet oszt vissza számukra, miközben saját vezetői milliós fizetéseket kapnak – mutatott rá.
    Schmuck Erzsébet lehetetlen helyzetnek nevezte, hogy a katasztrófavédelem száll be a szemétszállításba, és feltette a kérdést: a kényszerűen odaszervezett kéményseprők, a méltatlanul alulfizetett tűzoltók vagy az árvízvédelmi szakemberek hivatottak-e pótolni a hulladékgazdálkodás lepusztított rendszerét.
    A politikus szerint a veszteséges holding “mindenkit magával ránthat”.
    Schmuck Erzsébet kérdésre azt mondta: az LMP-nek nincs oka megkérdőjelezni Demeter Márta szavait, aki azt mondja, semmilyen törvénytelenséget nem követett el egy katonai misszióval kapcsolatos iratbetekintése és kérdésfeltevése során. Hozzátette: Demeter Mártát az elmúlt években többször átvilágították, és semmi olyat nem követett el, ami megkérdőjelezné alkalmasságát az általa betöltött pozíciókra.

Forrás:MTI


 

Comments are closed.