Kövér Márton fantasztikus hajrával lett világbajnok

Spread the love

kajak

A kenus Kövér Márton aranyérmes lett a győri maraton világbajnokság szombati napján. A magyar versenyző a spanyol Manuel Antonio Camposszal végig nagy csatát vívva, az utolsó egyenesben robbantva szerezte meg a győzelmet. A győriek 15-szörös legendája, Csay Renáta ezüstérmet vehetett át, valamint szintén ezüstérmes lett Boros Adrián, ami a bombaerős férfi kajakos mezőnyben hatalmas fegyverténynek számít.
A robbanékonyság lesz a kulcsa a sikernek – mondta még a világbajnokság előtt Martinkó Gábor, Kövér Márton edzője. Hogy mennyire igaza volt a trénernek, az láthattuk a szombati viadalon, amelyen tanítványa végig fej-fej melletti csatát folytatott a Manuel Antonio Camposszal, bulldogként tapadt a spanyolra és várta a legmegfelelőbb pillanatot arra, hogy ellépjen riválisától. Először ezt a harmadik körben kísérelte meg, de mivel nem sikerült, tartalékolt az utolsó kis körre, az utolsó egyenesre, ahol természetesen robbantott, és ezt az ütemváltást a Campos már nem bírta el. Kövér Márton nagy hajrát nyitva, a hazai közönség tapsvihara közepette szerezte meg a 2013-as koppenhágai világbajnokság után pályafutása második egyéni aranyérmét.

„Futásban jobb volt a spanyol, vízen azonban én érvényesültem – értékelte a versenyzését Kövér Márton. – Nem volt taktikám, hiszen a maratonon nem lehet taktikázni, mindig különböző helyzetekre kell reagálni és a lehetséges legjobb választ megtalálni arra. A harmadik körben próbáltam lerázni Campost, nem tudtam, sajnos a futószakaszokat sem úgy abszolváltam, ahogyan szerettem volna, teljesen más volt a kiszállóhely, mint amikor edzettünk. A közönség azonban fantasztikus volt, véleményem szerint nekik is köszönhető, hogy a spanyol már nem tudott reagálni a végén arra, ahogy megindultam.„

Csay Renátának ezúttal nem jött össze a nagy siker, kikapott a tavalyi világbajnokságon bronzérmes cseh Anna Koziskovától. A 15-szörös világbajnok győri legenda hibázott az első körben, amelyben megismételte a kenus Lakatos Zsanett és Takács Kincső bakiját, a célzónán átevezve akart tovább haladni, s ezért 15 másodperces büntetést kapott a versenybíróktól. Ezt követően a magyar közönség buzdítása közepette gyorsan le is dolgozta hátrányát, visszakapaszkodott az élbolyba. Az ötödik futószakaszra azonban a cseh versenyző érkezett az élen, Csay Renáta pedig már nem tudta felvenni a ritmusát, de nem keseredett el. Az utolsó futásnál még arra is volt ereje, hogy kiintsen az őt éltető szurkolóknak, a célba pedig már mosolyogva érkezett.

„Tudok mosolyogni, de azért vegyes érzések kavarognak bennem – mondta Csay Renáta. – Nem az ezüstért jöttem, de ahogyan alakult a verseny, azt kell mondjam, nagyon örülök ennek a második helynek is. Volt olyan szakasza a versenynek, amikor úgy éreztem le sem tudom majd evezni a távot, nagyon görcsöltek az izmaim, és azt még ki kell elemezni, hogy ez mitől lehetett. Hogy a tizenöt másodperces büntetésen múlt-e? Annyiban igen, hogy gyorsan zárkóztam fel, és a következő körre már viszonylag nagy előnyben szálltam ki a futószakaszon. Azt gondoltam, itt még jobban megnyomom, elmegyek a mezőnytől, de lehet, hogy még várnom kellett volna legalább egy kört. Bízom benne, hogy a párosra össze tudom szedni magam, mert szeretném a páromat és a magyar közönséget is megörvendeztetni egy arannyal. Ígérem, vasárnap mindent megteszek majd a sikerért.”

Férfi kajak egyesben Boros Adriánnak már az első körben sikerült megkapaszkodnia az élbolyban, és nem csak ezért, de élményszámba menő ki- és beszállásaiért is megtapsolta őt a közönség. Az ötödik futószakasznál úgy tűnt, sikerül ellépniük Ivan Alonsóval és váltott vezetéssel meg is őrzik helyüket az élen, ám a spanyol elszámolta magát és elindult az utolsó kis körre, ami egy pillanatra Adriánt is megzavarta, ezt használta ki a dél-afrikai Hank McGregor, aki felkapaszkodott hozzájuk. A hatodik futásnál nagyot robbantva a portugál Ramalho is felzárkózott az élbolyhoz, ám ő a beszállást elrontotta, így egyértelművé vált, hogy a McGregor-Boros-Alonso trió között dől el az érmek sorsa.

És Boros Adrián az utolsó utáni energiáit is mozgósította, hogy a célegyenesben versenyben maradjon, a közönség buzdítása közepette, hősies hajrával szerezte meg az ezüstérmet a hatodik világbajnoki aranyérmét megnyerő McGregor mögött.

„Mindent megtettem ezért a sikerért, a végletekig kihajtottam magam. A spanyol srác bizonytalansága a körökkel kapcsolatban engem is megzavart egy kicsit, bár véleményem szerint Hank ettől függetlenül is befogott volna minket. Elmondhatatlan élmény, hogy milyen hazai közönség előtt szerepelni, a szurkolóknak köszönhettem, hogy átjutottam a nehéz pillanatokon, és boldog vagyok, hogy az egész családom láthatta ezt a versenyt” – mondta Boros Adrián, aki azt ígérte, vasárnapra feltöltődik a párosra, amelyben Solti Lászlóval áll majd rajthoz.

 

Comments are closed.