Kovács Mária: a kevesebb néha több

Spread the love
Magyar női válogatott

Magyar női válogatott

A magyar női ökölvívás legendája, a PVSK színeiben versenyző Kovács Mária aranyérmet szerzett az elmúlt héten megrendezett IX. Női Ökölvívó Európa-bajnokságon.

A +81 kg-ban diadalmaskodó hölgy nem akármilyen eredménylistával rendelkezik, hiszen a kétszeres világbajnok immáron négyszeres kontinensbajnokként hagyta el a román fővárost. Pedig Kovács egy év kihagyást követően indult el az Európa-bajnokságon, ráadásul nem is abban a súlycsoportban, melyre eredetileg készült.

„Tatán derült ki, hogy nem 81 kilóban fogok rajthoz állni, hanem egy súllyal feljebb kell indulnom, így viszont úgy mérlegeltem 81,5-82 kg között, hogy még előző este is rendesen bevacsoráztam. Az ellenfeleim többször tíz kilóval is nehezebbek voltak” – mondta. „Talán a szakmai vezetésnek nem kellene a rutint így eldobni, hiszen én tudok jó boksszal, és rossz boksszal is nyerni. Ezt mindenképp el szerettem volna mondani. Mindezek mellett remekük összekovácsolódott az En-n indult csapat, remek volt a hangulat Bukarestben.”

Kovács ellenállhatatlanul küzdötte végig a bukaresti napokat, s a fináléban a 15 kilóval nehezebb olasz Flavia Severin sem tudott mit kezdeni a magyar legendával. „Remekül voltak beállítva az edzések, s most bizonyosodott be, hogy a kevesebb néha több” – folytatta. „Szuknai Zsuzsanna nagyon jól eltalálta, hogy mire van szükségem a felkészülés alatt, és ő volt az is, aki kihozott az olimpiai kvalifikáció utáni mélypontról.”

2016-ban Rióban kerül megrendezésre a következő ötkarikás játékok, melyen Kovács Mária szeretne ott lenni, ha már a londoni olimpiát emlékezetes módon „elszabotálták” a fehéringesek. „Nem vagyok már 18 éves, de megfelelő minőségi edzésmunka mellett képesnek érzem magam rá, hogy kijussak Rióba!” – jelentette ki határozottan.

Ami a folytatást illeti: novemberben Dél-Korea ad otthont a következő női világbajnokságnak, melyre Kovács nagy tervekkel utazik ki. „Csötönyi Sanyi bácsi mondta az év elején, hogy milyen jól nézne ki, ha háromszoros világbajnok, és négyszeres Európa-bajnok lennék. Ez Bukarestben is eszembe jutott a finálé előtt. Remélem az elnök úr jóslatának első fele is megvalósul Dél-Koreában”

Az EB-n rekord számú, kilenc nemzetnek sikerült bajnoki címet szereznie, de egyedüliként az oroszok tudtak duplázni. A magyar csapat remek teljesítménnyel, 1 elsőséggel és 3 bronzéremmel az 5. helyen végzett, olyan országokat megelőzve, mint Lengyelország, Franciaország, Ukrajna vagy Anglia.

A magyar csapat eredményei

I. +81kg Kovács Mária

III. 51kg Ancsin Katalin

III. 75kg Nagy Tímea

III. 81kg Szatmári Petra

V. 48kg Barankai Virginia

V. 57kg Nagy Kornélia Kitti

V. 64kg Nagy Bianka

Comments are closed.