Kimagasló nyári szezon és ígéretes ősz: Magyarország tárt karokkal várja a turistákat

Spread the love

A rendelkezésre álló adatok alapján a tavalyi rekordév után idén újabb rekordot dönthet a turizmus Magyarországon. A beutazó és a belföldi turizmus elmúlt években tapasztalható erőteljes bővülése – az állami szerepvállalás és fejlesztések mellett – a magyar emberek vendégszeretetének, nyitottságának és a szakmában dolgozók kemény munkájának az eredménye. A migránshelyzettel összefüggésben a világsajtóban megjelenő, félrevezető információkkal ellentétben Magyarország és fővárosa, Budapest barátságos és biztonságos úti célnak minősül, ahol örömmel és minőségi szolgáltatásokkal várják a turistákat, bárhonnan érkezzenek is a világból!

Vetter_Szilvia_Glazer_Tamas_Niklai_Akos (2)

A Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének közös sajtótájékoztatóján a turisztikai szakma és szolgáltatók szemszögéből vizsgálták a migránsügy kapcsán kialakult helyzetet és beszámoltak arról, hogy milyen közös lépésekkel, illetve akciókkal járulnak hozzá a magyar turizmus további dinamikus bővüléséhez.

A külföldi és magyar sajtó előtt angol nyelven tartott tájékoztatón Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a legfontosabb cél Magyarország valósághű bemutatása, amely változatlanul biztonságos turisztikai célpont. A turisták útvonalai távol esnek a migránsok mozgásától, a turisztikai attrakciók változatlanul jól elérhetőek, megközelíthetőek és bejárhatóak, a turistákat nem érik atrocitások. A Magyar Turizmus Zrt. mintegy 37 országban folytat marketingtevékenységet: online felületeink és külképviseleteink segítségével igyekszünk mind a turisztikai szakmát, a sajtót és a közvéleményt is elérni. A világsajtóban megjelent, félrevezető hírekkel szemben a valós helyzetet szeretnénk megismertetni a világgal, ennek érdekében rendszeresen egyeztetünk a turisztikai szakmai szervezetekkel, összehangoljuk kommunikációnkat. Mivel egy kép többet ér ezer szónál, hiteles, friss képanyagot készítünk Budapest turisztikai szempontból legfrekventáltabb csomópontjairól, és ezeket publikálni fogjuk angol nyelvű oldalainkon. Így láthatja a világ közvéleménye, hogy Budapest háborítatlan biztonságú úti cél. Ugyanebből a célból többnyelvű videóüzenetet is készítünk, továbbá keressük a módját, hogy a leghatékonyabban megmutassuk a migráns-kérdés miatt ide látogató külföldi újságíróknak, milyen békés és barátságos Budapest és Magyarország. Egy biztos: aki idejön, mindezt saját maga is megtapasztalhatja – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta:

A szövetség tagszállodáinak körében végzett felmérés eredményei szerint eddig csekély számú lemondás érkezett a szállodákhoz. A szálláshelyek továbbra is bizakodóak, felkészülten várják az őszi szezont, ami szokásosan erős a konferencia- és szabadidős turizmusban is.

A KSH legfrissebb adatai szerint az év első hét hónapjában is kimagasló eredményeket produkált a turisztikai ágazat. Minden szálláshely-típusban nőtt a szobakihasználtság és a forgalom, de a magasabb kategóriájú szállodákban volt jelentősebb forgalom-növekedés. A szállodák bevétele 20 százalékkal emelkedett júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

Az igen kedvező eredmény a szállodák szobakihasználtságában is megmutatkozott, ami átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7%-ra nőtt júliusban. A szállodai átlagárak is emelkedtek a tavaly júliusihoz képest, így a piaci teljesítményüket jól kifejező mutató, a RevPAR is számottevően javult. A szállásdíj-bevétel (27,5 Mrd Ft) 19,9%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szállodákban, az év első hét hónapjában összesen 68 Mrd Ft szállásdíj-bevétel keletkezett, ami 12,6%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát. A szállodák külföldi vendégeinek száma (5,9 millió) 5,4%-kal, a belföldi vendégek száma (4,8 millió) 8,1%-kal nőtt, így összességében 6,6%-kal fogadtak több vendéget a szállodák idén január-júliusban, mint a tavalyi hasonló időszakban.

 

Comments are closed.