Indul a harmadik OperaKaland

Spread the love

A középiskolásoknak szóló OperaKaland sorozat 2013 tavaszán indult, majd az Erkel Színház hivatalos megnyitása előtt az idei szezonban a második széria is lezajlott. A két sorozatban 54 000 diák látogatott el az Erkel Színházba. A Magyar Állami Operaház szándéka továbbra is az, hogy minden évben két hónapon át (döntően októberben és májusban) az újra megnyílt Erkel Színházba invitálja az összes első évfolyamos magyar középiskolást, hogy legalább egy fiatalkori élményt nyújtson az operaházi műfajokról – mindenkinek, anyagi körülménytől függetlenül.

A program kiemelt jelenőségét erősíti, hogy a megújult Erkel Színház november 7-i, hivatalos megnyitója előtt elsőként az OperaKalandban résztvevő diákok vehették birtokba a teátrumot, amelynek terei immár a fiatal generációk elvárásaihoz is alkalmazkodnak. A második szériában, október 8. és 18. között 118 település 298 intézményének 23 000 diákja látta Kodály Háry János című daljátékát, ebből 15 600 középiskolás vidékről érkezett a fővárosba.

A sorozat végeztével hirdette meg az Opera a Háry videópályázatot. A beérkezett pályaműveket öttagú grémium bírálta el, melynek az Operaház vezetőin kívül tagja volt Amin Zoltán, a Duna Televízió vezérigazgató-helyettese is. Az ünnepélyes díjátadóra január 22-én, a magyar kultúra napján, az Opera Székely Bertalan termében került sor. A díjakat Halász Péter mb. főzeneigazgató adta át. Az első három helyezett díja egy három-, egy két-, és egy egynapos, kulturális programokkal színesített osztálykirándulás volt. A különdíjasok opera- illetve balettelőadásra szóló meghívást, operaházi barangolást különféle meglepetésekkel, operalátogatást balerinákkal, fotózást profi fotóssal, színházi kellékekkel és jelmezzel, illetve ajándékcsomagot kaptak. A pályázat minden résztvevője meghívást kapott egy Erkel színházi előadásra, 2014 tavaszán. Az első helyezett videóklipet a Duna Televízió műsorára tűzi.

A harmadik OperaKaland programja bővül. Az Opera további kalandozásra hívja a diákokat: a résztvevők előtt megnyílnak a közgyűjtemények kapui is. Az iskoláknak szánt felhíváshoz az Opera mellékelte a kalandozókat kedvezményesen fogadó levéltár, múzeumok és könyvtárak listáját a Kaland időszakában kínált kiállításokkal, múzeumpedagógiai, és levéltári és könyvtári pedagógiai programokkal együtt. Az operaelőadás és a kulturális tematikájú foglalkozások a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai támogatásával valósulnak meg. Amennyiben az iskola helyi tanterve nem zárja ki az elsajátítandó tartalmak iskolán kívüli helyszíneken történő átadásának lehetőségét, a felhívásban jelzett programok az adott iskola helyi pedagógiai programja szerint tanórának minősülhetnek.

A május 12-étől 22-éig tartó időszak OperaKaland-előadásaira és a kapcsolható programokra ez idáig 160 iskola jelezte részvételét. Tíz nap leforgása alatt az Erkel Színház összesen 17 előadással, A színigazgató, valamint a Mario és a varázsló című művekkel várja a diákokat. Az év elején bemutatott A színigazgató c. darabot kifejezetten a középiskolás generáció számára rendezi át Szabó Máté, a Mario és a varázsló, melynek eredeti, irodalmi változata kötelező olvasmány is egyben, Galambos Péter feldolgozásában – mondanivalóját és hollywoodi látványvilágát tekintve – eredendően is a fiatalok látásmódját megragadó alkotás. A címszerepet Vajda János prózai színészre írta, így a Kalandban részt vevő, jórészt vidéki fiatalok az Erkel Színpadán találkozhatnak Nagy Ervin színművésszel, a másik szereposztásban Szamosi Donáth pályakezdő színész alakítja Mariót. Varázslóként két nemzetközi színpadokon is ismert énekes, Kálmán Péter és Bretz Gábor lép színre a Kalandban. A színigazgató enyhén erotikus cselekménye és dallamai ugyancsak alkalmasak arra, hogy Mozart világát mélyebben ismerhesse meg az a fiatal, aki az OperaKaland által először kap ízelítőt az opera műfajából, többek közt a fiatal énekesgeneráció egyik tagja, Sáfár Orsolya, az évad reklámkampányának egyik arca által.

A diákok előzetes felkészítéséről is gondoskodik az Operaház: zenepedagógus szakemberek által összeállított, hangzóanyaggal ellátott óravázlatot tesznek elérhetővé a programban résztvevő iskolák énektanárai számára. A program együttműködő partnerei: EMMI Közoktatásért Felelős Államtitkárság, EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság, Belügyminisztérium, MÁV-START Zrt., GYSEV Zrt., Budapesti Közlekedési Központ.

Az Opera felhívja a diákok és a pedagógusok figyelmét, hogy a programra még lehet jelentkezni, néhány előadásra még van lehetőség csoportot szervezni, így egy különleges színházi élménnyel téve maradandóvá tanév végi osztálykirándulásukat.

Comments are closed.