Fehérorosz elnökválasztás – Petrícek: nem a csehek szervezték a minszki ellenzéki tüntetéseket

Spread the love

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter visszautasította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentését, miszerint Csehországból irányították a minszki ellenzéki tüntetéseket.

    Minszkben és más fehérorosz városokban vasárnap este ezrek vonultak az utcára és követelték az elnökválasztás eredményének felülvizsgálatát. A központi választási bizottság előzetes eredménye szerint Lukasenka 80 százalékos támogatottsággal nyerte a választást. Az ellenzék ezt vitatja és választási csalásról beszél.
    Lukasenka hétfőn azt állította, hogy külföldről – név szerint Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból – irányították a vasárnap esti erőszakos tüntetéseket.
    “Cseh bábmesterek utasították az ellenzéket, hogy szólítsa utcára a népet, és követelje a hatalom átadását” – mondta.
    “Nem Csehország szervezte a minszki tüntetéseket. Ezt visszautasítom” – jelentette ki a cseh külügyminiszter hétfőn.     “Lukasenka részéről nem láttam semmiféle bizonyítékot, miszerint a cseh kormánynak bármi köze is lenne ehhez” – tette hozzá Tomás Petrícek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Csehország hosszú távon támogatja a fehérorosz civil és társadalmi mozgalmakat.
    Tomás Petrícek később azokra az interneten megjelent fényképekre és információkra is reagált, miszerint a fehérorosz rendőrség vasárnap cseh gyártmányú gránátokat is használt a tüntető tömegek feloszlatásakor.
    “Csehország betartja az ilyen eszközök fehéroroszországi kivitelére érvényes embargót. Már majdnem tíz éve. Szerepet játszhatnak ebben azonban a csempészek, vagy régebbi eszközökről van szó” – írta a Twitteren a cseh miniszter. Petrícek megjegyezte: egyelőre nem tudják, hogy a megjelent fotók valódiak-e. Leszögezte, hogy az internetes értesüléseket már vizsgálják az illetékes cseh hatóságok.
    Az Európai Unió az emberi jogok megsértése miatt 2011-ben tiltotta meg olyan fegyverek és eszközök kivitelét Fehéroroszországba, amelyek alkalmasak a tüntetések erőszakos feloszlatására.

Forrás:MTI

 

Comments are closed.