Édes kísértés: Szombathelyen rendezik az Év Fagylaltja 2019. versenyt

Május 23-án egy napra a szombathelyi Fő térre a költöznek Magyarország legjobb fagylaltosai: a rendezvénytéren felállított sátorban rendezett versenyen választja ki a szakmai zsűri az Év Fagylaltját. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Savaria Turizmus Kft. által szervezett vetélkedés nyilvános, az érdeklődők meg is kóstolhatják az elkészült jeges édességeket, emellett számos program várja a vendégeket.

fagyi

A cukrászdák, fagylaltozók versenyébe olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval – pl: szentjánoskenyérmag liszt, guarmag liszt, agar-agar, pektin, illetve ezek keverékei használatával – tejes fagylaltok esetében főzéssel készülnek, lehetőleg tojás felhasználásával. (Neutro-k használata is engedélyezett, max. 5 g / liter adagolásban). Kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal, díszítésekkel ízesíthetők és díszíthetők, és a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülhetnek a tégelyekbe.

Díjazás: Év Fagylaltja vándorserleg, kategóriánkként 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, Közönségdíj, Kézműves Fagylalt Nívódíj, oklevelek

A szakmai verseny a szombathelyi Fő téren felállított sátorban zajlik majd, itt már reggeltől készülnek a különféle finomságok, a nevezők négy kategóriában versenyeznek a rangos elismerésekért. (A kategóriák: kézműves fagylaltok, „mentes” fagylaltok, céges gyártók fagylaltjai).

Ugyanitt szakmai előadások és bemutatók is lesznek. Délelőtt 10 órától kóstolhatja meg a nagyközönség az előző évek versenyein díjazott fagylaltokat, az idei versenyre benevezett édességeket délután fél négytől lehet majd megízlelni. A szakmai zsűri mellett helyi „celebek” is részt vesznek a bírálatban, a közönségzsűri tagjainak sorába azon szerencsések is bekerülhetnek, akik megosztják az esemény facebook oldalát. Az érdeklődők 150 forintért válthatnak fagylaltjegyet, ezért egy gombóc finomság jár – a bevételt a szervezők jótékony célra, tehetséges cukrász-fiatalok képzésére fordítják.