„ApróTalp Falva” A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztálya

Spread the love

Az UniCredit Bank adományának jóvoltából a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, mely az ország egyik legnagyobb szülésszámú intézménye, egy újszülött melegítő és újraélesztő asztallal, más néven nyitott inkubátorral bővíthette eszközparkját.

A világon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, Hazánkban 8-9% között mozog ez az arány, mely évente 8000-9000 koraszülött világrajövetelét jelenti. Magyarországon1 jelenleg 21 újszülött-intenzív osztályon történik az évi 6500 leginkább elesett koraszülött és beteg újszülött gyógyítása. A perinatológia, az orvoslás egyik leggyorsabban fejlődő területe. Az elmúlt években jelentős a szemléletbeli változás, tudásbővülés és technikai ugrás zajlott le hazánkban, melyek együttesen biztosíthatták azt a fantasztikus eredményt, hogy a hosszú évekig tartó stagnálást követően Magyarországon 2013 és 2016 között tartósan huszonöt százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság, mely az elmúlt évben 3,9 ezrelék volt!

Ezzel az újszülött melegítő- és újraélesztő asztallal, azaz nyitott inkubátorral gazdagodott a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai és Intenzív Centruma (PIC). Fotó: Juhász Melinda

Ezzel az újszülött melegítő- és újraélesztő asztallal, azaz nyitott inkubátorral gazdagodott a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai és Intenzív Centruma (PIC).
Fotó: Juhász Melinda

A jelentős javulást több tényező segítette. A koraszülés primer prevenciója a családtervezés és a várandósgondozás során, a kockázatos várandósságok Perinatalis Intenzív Centrumokkal való szülészeten történő gondozása, a koraszüléssel fenyegető várandósságok szoros ellenőrzés mellett napokkal vagy akár hetekkel való továbbvitele, az antenatalis kortikoszteroid terápia (tüdőérlelő szteriod profilaxis) egyre magasabb arányú alkalmazása a megszületés előtt az egyik megalapozója a sikernek. A koraszülött intenzív ellátásban a fejlődő szervezetek gyorsabb gyógyulását biztosító, alacsonyabb szövődmény kockázattal járó, kevésbé invazív gyógyító technikák térnyerése (minimál handling, non-invazív lélegeztési módok, non-invazív monitorizálás) egy másik jelentős tényező, mely bizonyítottan hozzájárult a javuláshoz. Az adott időszakban Európai Uniós és Központi finanszírozásból jelentősen megújult a Koraszülött Intenzív Centrumok műszerparkja is. Elengedhetetlen a családközpontú koraszülött ellátás egyre szélesebb körű meghonosítása megemlíteni még, mely a nagyobb arányú anyatejes táplálással, a bőr-bőr kontaktus lehetőségével, fokozza a növekedést, csökkenti a kórházban töltött napok számát, mérsékli a nosocomiális fertőzések előfordulását, összességében jelentősen hozzájárul a gyakran 1000 gramm alatti gyermekek szövődményektől mentes túléléséhez. Szemléletbeli változás az is, hogy a túlélés biztosítása mellett már az életképesség határán is, akár a 23-24. várandóssági hétre érkezett, 400-600g születési súlyú koraszülöttek esetében sem csak önmagában a túlélés, hanem a megfelelő életminőséggel járó túlélés biztosítása a fő célunk, hogy ezek a gyermekek is felnőtté válva értékes tagjaivá válhassanak a társadalomnak.

A Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centruma az elsők egyikeként valósította meg Magyarországon a Baba-Mama szobákat, ahol a kissúlyú 1300-1400 grammos légzéstámogatást már nem igénylő koraszülött mellett a nap 24 órájában jelen lehet az Édesanya, aki a közös bent tartózkodás alatt megtanulja ellátni, gondozni, etetni.koraszülött gyermekét. A Baba-Mama szobák a kórházi látogatási időtől függetlenül szabadabb bejárást biztosít az édesapáknak és a testvéreknek is. Ez a típusú ellátás a hazamenetel előtt átmenetet is képez a kórház és az otthon között azzal, hogy bár az Édesanya önállóan látja el gyermekét, de nővéri, orvosi segítségünkre bármikor számíthat (mivel mind monitoron, mind kamerás összeköttetéssel látjuk a gyermek állapotát, a PIC Osztálytól egy ajtónyira lévő Baba-Mama szobákban).

Comments are closed.