Aktuális a sajtószabadságról beszélni

Spread the love

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint amit a kormány évek óta tesz, az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemének arculcsapása.

Fotó: Juhász Melinda

Tóbiás József szombaton Budapesten a Szabad Sajtó-díj átadásán emlékeztetett arra, hogy 1848 egyik leghatározottabb követelése az volt, hogy legyen szabad a sajtó. Hangoztatta, a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása “alig leplezett kormányzati szándék”.

Véleménye szerint a szabad sajtó nem az állam, a kormány ellensége, hanem a demokrácia védőbástyája. Aki szabad sajtót követel, az egyben szabad hazát követel – fogalmazott.
Sajnálatosnak nevezte, hogy március 15-én kapcsol nagyobb fokozatra a hatalom, amikor “beindul az állami propagandagépezet”. Az ellenzéki politikus cinizmusnak minősítette, hogy “az orbáni propagandatévé” Petőfi nevét veszi fel.
Legkésőbb 2018-ban olyan magyar köztársaság lesz, ahol szabad a sajtó, ahol a közmédia közszolgáltatást végez – szögezte le.
Kránitz László, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1994-ben adták át először a Szabad Sajtó-díjat. Az alapítványi elnök szerint a díjnak most is van aktualitása, hiszen az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy a hatalmon lévők minden eszközt bevetve próbálják akadályozni azon médiumok működését, amelyek az övéktől eltérő véleményt képviselnek.

Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány által odaítélt díjat idén Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta meg. Posztumusz ítélték oda a díjat a 2013-ban elhunyt Hovanyecz László újságírónak, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettesének.
A díjátadón láthattuk Hiller Istvánt, Lendvai Ildikót, Lukács Zoltánt, Molnár Gyulát és Farkasházi Tivadart is. Mesterházy Attila volt pártelnök is jelen volt az eseményen, s bár beszédet nem mondott, igencsak felkeltette az újságírók, fotósok érdeklődését.

Comments are closed.