A Nagyerdei Szabadtéri Színpad az ország egyik kulturális brand-je lett

Spread the love

„Ez a legjobb szabadtéri színház az egész országban.” (Csányi Sándor színművész, Thália Színház)

 

Visszatekintés:

 

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok tavaly nyáron, előadásonként átlagosan 809 színházlátogató fővel a debreceni szabadtéri színház történetének eddigi legmagasabb átlagnézőszámát produkálta.

 

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad az ország egyik kulturális brand-je lett, a legjobb hazai szabadtéri előadó-művészeti nagyprodukciók programkínálata tekintetében Budapest (Budapesti Nyári Fesztivál) és Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok) mellett Debrecen is a hazai szabadtéri színjátszás egyik legjelentősebb otthonává vált.

Ez az eredmény köszönhető annak a tudatos építkezésnek, amely nem csak a tetszetős formában, hanem a megfelelő tartalomban is visszaköszönt. Sikerült a minőségi kultúra szolgálatához kiváló színvonalú előadásokat és változatos műfajú produkciókat megtartani.

Csak emlékeztetőül: Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én este 8 órakor, adták át a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot.

Célkitűzések:

 

Az ország 7. legnagyobb befogadóképességű szabadtérijén igyekszünk folyamatosan emelni a tétet és egy minél szélesebb közönségréteget a szabadba csalogatni. Ezért minden műfajból a legszínvonalasabb és a Szabadtérihez leginkább illő, aktuálisan futó produkciókat hívtuk meg Debrecenbe.

Legyen Európa Kulturális Fővárosa Debrecen! Ezért a Nagyerdei Szabadtéri Játékok célja, hogy a cívisváros kulturális életét ne csak országhatárokon belül, hanem európai szinten is ismertté és elismertté tegye. Debrecen Megyei Jogú Város 2018-2023-ra vonatkozó kulturális stratégiájának együttműködő partnereként az alábbi pontokon kapcsolódik a Kulturális Stratégiában megfogalmazott jelenlegi vállalásokhoz: Fejlesztések, nagyberuházások – Nagyerdei Szabadtéri Színpad – technikai fejlesztés: A Nagyerdei Szabadtéri Színpad a régió legnagyobb szabadtéri színházaként 2019-ben, állami forrásból saját hang- és fénytechnikát, hangvédő falat, továbbá mobil nézőtér-fedést is kap.

A 24. színházi évadról (2018. június 12 – szeptember 8.):

Valódi műfajkavalkád az ország legínycsiklandóbb színházi produkcióival és legkeresettebb sztárszínészeivel.

Az idei színházi programsorozatban 11 vendégtársulat 14 produkciójában – továbbá a Főnix Rendezvényszervező saját bemutatójával együtt – idén mindösszesen 21 színházi előadás lesz látható a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. Egyes előadások ráadásul 2018 nyarán Kelet-Magyarországon kizárólag Debrecenben lesz láthatók.

Előadásokról:

 1. 14 prózai előadás (krimi, vígjáték, bűnügyi komédia, bohózat, kabaré): Váratlan vendég, Házassági leckék középhaladóknak, Egy, kettő, három, Kellemes húsvéti ünnepeket!, Hazudj inkább, kedvesem!, L’art pour Nyár, Premierajándék, Csoda korban élünk, Francia rúdugrás.

 1. 4 zenés előadás (jazzoperett, zenés életrajzi játék, musical): A chicagói hercegnő, Frida, Gyöngyhajú Lány Balladája.

 1. 2 táncelőadás (kortárs táncjáték): Carmen, #EastSideStory

Kiemelt együttműködő partnereink:

Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, ExperiDance Production, Játékszín, Madách Színház, Manna Produkció – Orlai Produkciós Iroda, Thália Színház.

Idei vendégvárosunk:

Idén először egy dunántúli várossal, az Európa Kulturális Fővárosa-díjat 2010-ben elnyert Péccsel folytatjuk a vidéki városokkal korábban megkezdett kulturális hídépítésünk folyamatát. Magyarország 1960-ban alakult, legelső modern balettegyüttese, a Pécsi Balett nagy sikerű Carmen című, Georges Bizet Carmen című operájának táncszvit-változatára készült kortárs balettjét a Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs koreográfiájában mutatjuk be a Szabadtéri Színpadon.

A Szabadtérin első ízben lesz látható:

Krimi, mint műfaj a Váratlan vendég című előadásnak köszönhetően.

Egy újabb látványos, Szente Vajk-rendezte Madách-nagyprodukció a krimi műfaja koronázatlan királynőjének klasszikus műve alapján, mellyel nemcsak a Madách Színházzal való hosszútávú együttműködésének egy újabb állomását, hanem egyben a mű megírásának 60 éves évfordulóját is ünnepeljük. Az előadásban többek közt a tavalyi Ügyes kis hazugságok című előadás sztárjai, Nagy Sándor és a Jászai-díjas Szerednyey Béla is láthatók lesznek.

Nemzetközi filmsikerek élőben a Szabadtéri deszkáin!

 • Egy, kettő, három: Az idén 140 éve született Molnár Ferenc virtuóz komédiája Billy Wilder 1961-es nagysikerű hollywoodi filmváltozata nyomán vált világhírűvé. A James Cagney ikonikus játéka révén elhíresült főszerepet az Átrium és a Kultúrbrigád nagy sikerű, a Jászai-díjas Znamenák István-rendezte produkciójában a Jászai-díjas Alföldi Róbert játssza, aki egyben első ízben lép a Nagyerdei Szabadtéri deszkáira.

 1. Kellemes húsvéti ünnepeket!: A Jean-Paul Belmondo és Sophie Marceau főszereplésével készült 1984-es kacagtató francia filmvígjáték színpadi változatát – melyet Jean Poiret, az Őrült Nők Ketrece szerzője írt – Szabó Győző, Ábel Anita, a Junior Prima-díjas Bata Éva, a Jászai-díjas Kerekes József, valamint a Játékszín társulata Kapitány Iván (Legyen a feleségem!) rendezésében kelti életre.

Ismét zenés színházi különlegességek a Szabadtéri deszkáin / Idén kortárs zenei, operai, operett-, jazz-, rock- és Broadway-hangzástól is egyaránt zengeni fog a Nagyerdő!

 1. A chicagói hercegnő: Az évad magyar darabjainak sorában az ország egyik vezető zenés teátrumával, a Budapesti Operettszínházzal való több éves együttműködésünk (Amerikai komédia, 2015; A csárdáskirálynő, 2016; Nők az idegösszeomlás szélén, 2017) folytatásaként két élőzenekarral színre kerülő magyar zenés nagyszínházi produkciót is vendégül látunk. Kálmán Imre halálának 65. évfordulóján, illetve Debrecenben a darab megírásának 90. évfordulóján színre kerülő a legjobb koreográfia POSZT-díját (koreográfus: Bodor Johanna) is elnyert egész estés jazzoperettet a Vámos László-díjas Béres Attila különleges zenei és gondolati kalandokra is csábító rendezésében, a Jászai- és eMeRTon-díjas Dolhai Attila és Kalocsai Zsuzsa Jászai-díjas, Érdemes művész főszereplésével mutatjuk be. Az előadásban a fentiek mellett a Junior Prima-díjas Kerényi Miklós Máté és az eMeRTon-díjas Szulák Andrea is fellép.
 2. A csárdáskirálynő nagy sikerű debreceni bemutatkozása után ismét egy újabb, több mint 100 közreműködőt megmozgató zenés nagyprodukció érkezik a cívisvárosba.

 1. Frida: A Budapesti Operettszínház és a Duda Éva Társulat legelső koprodukciójában a Salma Hayek főszereplésével készült Oscar-díjas film nyomán is népszerűvé vált mexikói festőművésznő életéről új magyar musical született, mely Budapesten már valóságos kultuszelőadásnak számít.
 2. Dinyés Dániel és Hegyi György alternatív zenésszínházi és kortárs táncelemekben is bővelkedő zenés játéka Gryllus Dorka, a Jászai- és Artisjus-díjas Szabó P. Szilveszter, a Junior Prima-díjas Molnár Áron, valamint Kálid Artúr és az eMeRTon-díjas Papadimitriu Athina főszereplésével, a Harangozó- és Imre Zoltán-díjas Duda Éva rendezésében kerül színre a Nagyerdei Szabadtérin.
 3. Gyöngyhajú Lány Balladája: Zenés színházi kalandozásaink keretében – a Kossuth-díjas Omega-együttes első lemeze kiadásának 50. évfordulója előtt is tisztelegve – idén először a magyar rockzene szerelmeseit is igyekszünk a Szabadtérire csalogatni a Harangozó- és Imre Zoltán-díjas Román Sándor koreografálta Gyöngyhajú Lány Balladája című, a Balaton titkait ezúttal a debreceni Nagyerdő szívében felfedő, garantáltan színes és szélesvásznú ExperiDance-előadással. Az egyedülálló látványelemekben bővelkedő produkció 7 musicalszínész, 26 táncművész, valamint egy 4 fős élőzenekar tolmácsolásában először érkezik Debrecenbe.

 

 

2018-ban a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak keretében Debrecenbe érkező sztárszínészek:

 

Ábel Anita, Alföldi Róbert, Balsai Móni, Baronits Gábor, Csányi Sándor, Csonka András, Debreczeny Csaba, Dolák-Saly Róbert, Dolhai Attila, Fodor Annamária, Gryllus Dorka, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kovács Patrícia, Laár András, Nagy Sándor, Papadimitriu Athina, Pethő Zsolt, Schell Judit, Schmied Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Szabó P. Szilveszter, Szászi Móni, Szerednyey Béla, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tamási Zoltán, Tóth Enikő, Tóth Eszter, Vida Péter.

 

 

 

 

 

 

2018-ban a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak rendezői, illetve koreográfusai:

 

Béres Attila, Csányi Sándor, Duda Éva, Kapitány Iván, Kelemen József, Mika Péter, Mohácsi István, Pozsgai Zsolt, Puskás Tamás, Radó Denise, Román Sándor, Szente Vajk, Vándorfi László, Vincze Balázs, Znamenák István.

 

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018 – színházi programjainak dátumai:

 

 1. június 12-13. (esőnap: június 14.) Madách Színház | VÁRATLAN VENDÉG – krimi

 

 1. június 18-19. (esőnap: június 20.) Centrál Színház | HÁZASSÁGI LECKÉK KÖZÉPHALADÓKNAK – vígjáték

 

 1. június 23. (esőnap: június 24.) Pannon Várszínház | A PÁL UTCAI FIÚK – zenés játék

 

 1. június 25-26. (esőnap: június 27.) Kultúrbrigád – Átrium| EGY, KETTŐ, HÁROM – vígjáték

 

 1. június 29. (esőnap: június 30.) Pécsi Balett | CARMEN – táncjáték

 

 1. július 1-2. (esőnap: július 3.) Játékszín – TG Production | KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET! – vígjáték

 

 1. július 9. (esőnap: július 10.) Játékszín | HAZUDJ INKÁBB, KEDVESEM! – bűnügyi komédia

 

 1. július 17. (esőhelyszín: KK Nagyterem) L’art pour l’art Társulat | L’ART POUR NYÁR – kabaré

 

 1. július 22-23. (esőnap: július 24.) Thália Színház | PREMIERAJÁNDÉK – bohózat

 

 1. július 27-28. (esőnapok: július 29.,30.) Budapesti Operettszínház | A CHICAGÓI HERCEGNŐ – jazzoperett

 

 1. július 31. (esőnap: augusztus 1.) Thália Színház | CSODA KORBAN ÉLÜNK – bohózat

 

 1. augusztus 7. (esőnap: augusztus 8.) Budapesti Operettszínház – Duda Éva Társulat | FRIDA – zenés játék

 

 1. augusztus 12. ExperiDance Production | GYÖNGYHAJÚ LÁNY BALLADÁJA – musical

 

 1. augusztus 13. (esőnap: augusztus 14.) Manna Produkció – Orlai Produkciós Iroda | FRANCIA RÚDUGRÁS – vígjáték

 

 1. szeptember 8. (esőnap: szeptember 9.) Nagyerdei Szabadtéri Játékok – #EASTSIDESTORY – utca-tánc-játék

 

Comments are closed.