Németül tanulnak a bécsiek

VHS Wien: Deutsch im Park - Kostenloses Sprachenlernen im öffentlichen RaumA „Németóra a parkban” program keretében parkokban tartanak ingyenes német nyelvtanfolyamokat a migrációs háttérrel rendelkező bécsiek számára az osztrák fővárosban. A tanárok a helyszínen verbuválják a diákokat.

Négy bécsi parkban ingyenes németórákat kínálnak azoknak a bécsieknek, akiknek migrációs hátterük miatt gondjuk van a nyelvvel, viszont a sikeres boldoguláshoz jobb nyelvismeretre lenne szükségük. A tanfolyamokat a bécsi népfőiskola, a VHS Wien szervezi, az órákat mindig egy nyelvtanár tartja, aki a németet mint idegen nyelvet oktatja. A csapat tagja egy olyan pedagógus is, akinek az alapfokú oktatás, illetve az olvasástanítás a szakterülete.

A diákokat a tanárok maguk verbuválják a park látogatói közül, de többnyelvű brosúrákat is osztogatnak, amelyeket haza lehet vinni rokonoknak, ismerősöknek. A kezdeményezés azokat az embereket célozza meg, akik valamilyen oknál fogva még nem vettek részt német nyelvtanfolyamon. Az órákra azért van szükség, mert a bécsi lakosság csaknem fele migrációs háttérrel rendelkezik, vagyis vagy ő maga vagy legalább egyik szülője külföldi bevándorló. A 20-40 éves korosztályban 45-55 százalék az arányuk, a 15 év alattiak körében pedig még magasabb, mintegy 50-70 százalék közöttire tehető.

A „Németóra a parkban” című program a hónap végéig tart, az első kurzust 2008-ban, a Steinbauer parkban tartották. A kezdeményezés azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így már négy helyszínen kínálnak szabadtéri nyelvórákat.