1800 fő lesz hamarosan munkanélküli

nokiaA Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

    A Nokia mobil üzletágát megvásárló cég világszerte racionalizálja működését, a következő egy évben 18 ezer munkahelyet szüntet meg.
    Hozzáteszik, hogy a helyi jogszabályoknak megfelelően tárgyalásokat kezdeményeznek a munkavállalói érdekképviseletekkel. “Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához” – áll a Microsoft közleményében.
    Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. “Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat” – írja a cég, hozzátéve: a Microsoft már több mint 20 éve megbízható partnere a magyar kormánynak, egy új típusú ICT uralta világban, a Microsoft Magyarország megújításán dolgozik biztonságos és innovatív eszközei és szolgáltatásai révén.
    A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtökön délután bejelentette a munkavállalóknak a gyár bezárását – mondta el László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek.
    Ismertette: a dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást – közölte László Zoltán.
    A Microsoft Corporation, amely világszerte körülbelül 125 000 embert foglalkoztat, csütörtökön ismertette terveit működésének egyszerűsítéséről és racionalizálásáról az egész világon, illetve a nemrégiben felvásárolt Nokia Devices and Services üzletágának a vállalat stratégiájával való összehangolásáról. A 18 ezer munkahelyből 12 500 a Nokia Devices and Services üzletágának szinergiája és stratégiai összehangolása következtében szűnik meg.

Forrás:MTI